
Høydepunkter fra mini-seminaret: En helsetjeneste i endring
Den 10. juni arrangerte InnoMed et mini-seminar for interesserte i innovasjon i helsesektoren - og for en inspirerende dag det ble! Seminaret bidro til å samle engasjerte folk med både fysisk og digital tilstedeværelse, vi fikk høre om spennende prosjekter, verdifulle erfaringer og nye perspektiver på innovasjon i helsetjenesten. Det var herlig å se hvordan dagen skapte rom for læring, nettverksbygging og gode samtaler. Tusen takk til alle som bidro til å gjøre dagen vellykket – sammen tar vi viktige steg mot fremtidens helsetjenester! 🚀
Her er noen høydepunkter fra dagen!
Presentasjonene og panelsamtalen:
Ragnhild Stenvaagnes fra sekretariatet i InnoMed ledet oss gjennom mini-seminaret som ble gjennomført som et hybrid event.
Barn og unges helsetjenester i Agder v/Silje Sætherhaug
Prosjektet "Barn og unges helsetjenester i Agder" er et samarbeid mellom Sørlandet sykehus og 25 kommuner i Agder. Målet er å skape bedre overganger og styrke samarbeidet mellom tjenester for barn og unge som har det vanskelig. Gjennom Agder-modellen tydeliggjøres tjenestenes roller og ansvar, og det utvikles helhetlige og samordnede tilbud. Prosjektet har møtt utfordringer knyttet til kompleksiteten i samarbeid på tvers av sektorer og manglende kunnskap om hverandres tjenester. Innsiktsarbeid og forankring i helsefellesskapet har vært sentrale suksessfaktorer.
Digital hjemmeoppfølging i Hallingdal og Nord-Troms v/Atle Handeland, Anne Sofie Pedersen og Ingjerd Eriksen Valbekmo
Tre prosjekter innen digital hjemmeoppfølging (DHO) ble presentert, ett fra Hallingdal og to fra Nord-Troms. Alle prosjektene utforsker hvordan teknologi kan flytte deler av behandlingen hjem til pasientene, redusere reisebelastning og frigjøre ressurser i helsetjenesten. Erfaringene viser at tett samarbeid og lokal tilpasning er avgjørende for å lykkes med implementeringen. Prosjektene illustrerer også potensialet for å utvide bruken av digital hjemmeoppfølging til nye pasientgrupper og behov.
Én vei inn – Felles psykisk helsemottak i Sandefjord v/Tore Lyse og Mette Camilla Moen
Dette prosjektet har som mål å gjøre hjelpetilbudet for psykiske helseutfordringer mer oversiktlig og effektivt. Ved å etablere et felles psykisk helsemottak, bemannet av både kommunale og spesialisthelsetjenester, sikres raskere vurdering og riktig hjelp på rett nivå. Modellen har allerede vist positive resultater, med redusert ventetid og færre feilhenvisninger. Prosjektet er et godt eksempel på hvordan økt samhandling kan spare ressurser, samtidig som det forbedrer pasientforløp.
Gevinstrealisering i Oslo kommune v/Bjørn Sletvold
Oslo kommune jobber med et prosjekt for å identifisere gevinster ved ulike samhandlingstiltak mellom kommunen og spesialisthelsetjenesten. Gjennom helsefellesskapene har de identifisert seks konkrete tiltak, som blant annet inkluderer redusert innleggelse på sykehjem og bedre bruk av medisiner som forebygger brudd. Prosjektet har som mål å finne løsninger som gir økonomiske og kvalitetsmessige gevinster for begge parter.
Panelsamtalen
Panelsamtalen samlet representanter fra ulike deler av helsesektoren, inkludert Ellen Rønning-Arnesen (statssekretær i Helse- og omsorgsdepartementet), Lena Forgaard (seniorrådgiver i Helse Vest), Siw Helene Myhrer (Helsedirektoratet) og Lavrans Løvlie (innovasjonsrådgiver i InnoMed). Panelsamtalen ble fasilitert av Anita Das, sekretariatsleder i InnoMed. Samtalen fokuserte på hvordan man kan gå fra pilotprosjekter til varige, skalerbare løsninger, og hvordan innovasjon kan bidra til bærekraftige helsetjenester. Lavrans Løvlie påpekte at utfordringen ikke ligger i pilotene, men i manglende forpliktelse til å gjennomføre etter at piloten er ferdig:
Innovasjon krever utholdenhet. Når piloten er over og resultatene er gode, er det da det harde arbeidet begynner.
Lena Forgaard fortsatte med å understreke viktigheten av å skalere opp gode løsninger og unngå at hvert helsefellesskap jobber isolert:
Vi må bli bedre på å samordne virkemidler og skalere de gode modellene. Norge er et lite land – vi kan ikke bruke ressursene våre på å finne opp hjulet på nytt i hver region.
Dette sa Siw Helene Myhrer i diskusjonen om hvordan man kan sikre at innovasjoner faktisk fører til varige endringer og gevinster, og at man må være enige om målene og prioriteringene for å unngå spredt innsats. Myhrer la vekt på at retning må defineres tydelig, og at det må være enighet om hva som er viktigst – som for eksempel å øke helsekompetansen i befolkningen, standardisere der det er hensiktsmessig, og samtidig bevare fleksibiliteten for lokal tilpasning:
Fart er ikke det samme som retning. Du kan ha fart i tusen ulike retninger, men du må også bestemme deg for hvor du skal.
Statssekretær Ellen Rønning-Arnesen er enig i at vi trenger "retning":
Vi må bruke digitalisering til å styrke egenmestring og samhandling, men vi må også sørge for at vi har en tydelig retning. Det handler om å standardisere der det er hensiktsmessig, samtidig som vi bevarer fleksibiliteten for lokal innovasjon - det som fungerer i Oslo, fungerer kanskje ikke i indre Troms.
Oppsummert var panelet enige om at innovasjon i helsesektoren krever både politisk vilje, lokal forankring og en sterk kultur for samarbeid. De understreket også viktigheten av å bruke teknologi til å styrke egenmestring og samhandling, både mellom tjenestenivåer og med innbyggerne. Lytt til panelsamtalen her:
Takk til:
En stor takk til Silje Sætherhaug, Tore Lyse, Mette Camilla Moen, Atle Handeland, Anne Sofie Pedersen, Ingjerd Eriksen Valbekmo og Bjørn Sletvold for at dere delte fra prosjektene deres!
Og sist, men ikke minst takk til deltakerne våre under panelsamtalen: Ellen Rønning-Arnesen, Siw Helene Myhrer, Lena Forgaard og Lavrans Løvlie 👏🏼
NB: Skulle du ønske du kunne deltatt på seminaret? Fortvil ikke, vi planlegger mini-seminarer i hver av helseregionene:
Mer informasjon og påmelding kommer
- Helse Nord: 14. oktober, Tromsø
- Helse Midt: 15. oktober, Trondheim
- Helse Vest: annonseres nærmere