Prosjekterfaring: Digital smittevern- og antibiotikavisitt
Fra juni til desember 2024 har InnoMed støttet prosjektet "Digital smittevern- og antibiotikavisitt". Prosjektet har som mål å utvikle et digitalt verktøy for smittevern- og antibiotikavisitt, som skal kunne brukes i kommunale helseinstitusjoner og sykehus. Verktøyet vil gjøre det enkelt å dokumentere om egen praksis samsvarer med nasjonale anbefalinger og retningslinjer, noe det ikke finnes et verktøy for i dag. Prosjektgruppen utgjør de fire helseforetakene i nord.
Sammendrag
Prosjektet springer ut fra det eksisterende forbedringsprosjektet «Korsen står det til?» - smittevern- og antibiotikavisitt i sykehjem. Målet er å utvikle et digitalt verktøy for smittevern- og antibiotikavisitt, som skal kunne brukes i kommunale helseinstitusjoner og sykehus. Hensikten er at det skal være enkelt å dokumentere om egen praksis samsvarer med nasjonale anbefalinger og retningslinjer. Dette gir ledere bedre beslutningsgrunnlag i forbedringsarbeid.
Prosjektet eies av ei gruppe bestående av smittevernsykepleiere ansatt i de fire helseforetakene i Helse-Nord; Nina A. Wikan, Finnmarkssykehuset, Hilde Isaksen, Universitetssykehuset Nord-Norge, Elisabeth Smihaug, Nordlandssykehuset og Synnøve Sætermo, Helgelandsykehuset. Prosjektet ble tildelt 200 veiledningstimer fra InnoMed fra april – desember 2024. Prosessveiledere har vært Hedvig Kvassheim og Ola Thorseth (sistnevnte avløste Tori Almaas høst 2024).
Prosessveielederne har bistått med veiledning i bruk av metoder for å skaffe innsikt i behovene til ledere og andre ansatte i sykehjem; Intervju og workshops. Prosessen har ledet til en prototype utarbeidet av prosessveileder, samt en sluttrapport som skisserer hvordan man kan gå videre fra prototype til realisering. Det har vært en verdifull erfaring å ta i bruk metoder for å involvere potensielle brukere av verktøyet. Ved senere prosjekter kan erfaringer med workshops nyttiggjøres.
I fortsettelsen vil prosjektgruppa arbeide med forankring av videre prosess hos nærmeste leder, undersøke muligheten for utvikling og forvaltning av verktøyet, samt søke finansiering.
Innledning
Sykehusene i Helse-Nord har fire smittevernsykepleiere som bistår ansatte i kommunehelsetjenesten med rådgivning og undervisning innen smittevern. Disse fire har vært prosjektledere under prosessveiledning fra InnoMed i perioden april – desember 2024, heretter omtalt som prosjektgruppa. Prosjektgruppas medlemmer er Nina A. Wikan, Finnmarkssykehuset, Hilde Isaksen, Universitetssykehuset Nord-Norge, Elisabeth Smihaug, Nordlandssykehuset og Synnøve Sætermo, Helgelandsykehuset.
Bakgrunn for prosjektet
God kvalitet på smittevern og antibiotikabruk er sentralt for pasientsikkerheten og berører alle de prioriterte pasientgruppene i Nasjonal helse- og samhandlingsplan 2024-2027. Utgangspunktet for prosjektet er pasienter i sykehjem, som i stor grad er skrøpelige eldre med kroniske tilstander. Det eksisterer pr. i dag få verktøyer egnet til å dokumentere smittevern- og antibiotikapraksis i kommunale helseinstitusjoner.
Ønsket om videreutvikling av digital løsning for smittevern- og antibiotikavisitt springer ut fra erfaringer med forbedringsprosjektet Korsen står det til? (Smittevern- og antibiotikavisitt i sykehjem), som har vært ledet av prosjektgruppa, og som gjennomføres for femte gang i 2024/2025. Det rekrutteres 20 – 30 sykehjemsavdelinger i Nord-Norge for deltakelse i en halvårsperiode. Deltakerne gjør månedlige registreringer (visitter) ved hjelp av et observasjonsskjema. Prosjektgruppa bearbeider dataene og rapporterer tilbake til sykehjemmene. Resultatene gir grunnlag for å evaluere egen praksis, og de fleste har igangsatt forbedringsarbeid.
Mange sykehjem har ønsket å videreføre visittene etter at prosjektperioden er over, men de færreste har lyktes med dette. Prosjektgruppa startet sommeren 2022, etter innspill fra deltakere i sykehjem, å utforske en digital løsning for verktøyet som skulle gjøre det lettere å registrere og ta ut rapporter på egen hånd. Vi laget en løsning for dette i Excel som noen sykehjem hadde til utprøving. I et beskjedent omfang ble dette verktøyet tatt i bruk fra sommeren 2023.
Neste steg for prosjektgruppa var å se på muligheten for en mer funksjonell digital løsning, som kan være egnet både for sykehjem og sykehus.
Prosjektets mål
Målet er å utvikle et digitalt verktøy for smittevern- og antibiotikavisitt, som skal kunne brukes i kommunale helseinstitusjoner og sykehus. Hensikten er at det skal være enkelt å dokumentere om egen praksis samsvarer med nasjonale anbefalinger og retningslinjer. Dette gir igjen ledere bedre beslutningsgrunnlag i forbedringsarbeid.
Prosjektets vurdering av innovasjonshøyde
Prosjektgruppa er ikke kjent med at det eksisterer verktøy som tilsvarer digital smittevern- og antibiotikavisitt. Folkehelseinstituttet tilbyr et verktøy for direkte observasjon av håndhygiene og bruk av verneutstyr, kalt «Nasjonal løsning for observasjon av smitteforebyggende tiltak i helsetjenesten» (NOST). NOST og digital smittevern- og antibiotikavisitt overlapper hverandre i liten grad, og må sees på som to separate tilnærminger som kan supplere hverandre.
Digital smittevern- og antibiotikavisitt har i første omgang regional interesse fordi det bygger på en metode som er kjent i regionen. Det vurderes også å være en innovasjon som har nasjonal interesse.
Hva InnoMed har bistått med
Prosessveilederne fra InnoMed har bistått med veiledning i metoder for å skaffe innsikt i behov til ledere og ansatte i sykehjem; Intervju og workshops. Prosessen har resultert i en prototype utarbeidet av prosessveileder, samt en sluttrapport som skisserer hvordan man kan gå videre fra prototype til realisering.
Det har vært jevnlige/ukentlige digitale arbeidsmøter mellom prosessveiledere og prosjektgruppa.
Hvilke aktiviteter har InnoMed bistått med?
Orientering i ulike innovasjonsverktøy: For å finne retning på prosessen foreslo prosessveiledere at prosjektgruppa gjorde seg kjent med «Veikart for tjenesteinnovasjon» fra KS.
Intervju: Hensikten med intervju var å skaffe innsikt i behovene til brukere av verktøyet. Prosjektgruppa utarbeidet en intervjuguide under veiledning av prosessveielederne. Spørsmålene dreide seg om hvordan kommunene arbeider med smittevern og antibiotikastyring pr i dag, og det ble blant annet spurt om det brukes verktøy eller metoder for å ha oversikt over kvalitetsarbeidet og hva som skal til for at et prosjekt videreføres og blir en del av driften i sykehjem. Sommeren 2024 gjennomførte prosjektgruppa 5 Intervju med ledere og ansatte som på ulike måte har oppgaver innen eller ansvar for smittevern i sykehjem. Disse var rekruttert fra alle fire opptaksområdene (lokalsykehusområdene) som prosjektgruppa representerer.
Første workshop september 2024: Prosessveilederne initierte en workshop som fortsettelse av arbeidet med å skaffe innsikt. Det ble invitert til 2 timers workshop der deltakerne var noen av de som hadde stilt til intervju og ansatte som hadde kjennskap til forbedringsprosjektet «Korsen står det til?». 12 ulike kommuner var representert. Prosessveilederne presenterte en oppsummering av intervjuene som utgangspunkt for drøfting. Deltakere ga innspill på hvordan digital smittevern- og antibiotikavisitt kan bli et egnet verktøy for å dokumentere smittevern og antibiotikastyring. «Drømmeverktøyet» ble også beskrevet. Hoveddelen av workshop foregikk i grupper (breakoutrooms).
«Brukerreise» og prototype: Prosessveilederne, i samarbeid med prosjektgruppa, systematiserte informasjon fra intervjuene, workshop og tidligere erfaringer fra forbedringsprosjektet «Korsen står det til?». Alle roller og alle steg i en smittevern- og antibiotikavisitt ble illustrert i form av en «brukerreise». Dette dannet grunnlaget for at prosessveileder kunne utarbeide en prototype.
Andre workshop november 2024: Prosessveilederne ønsket å presentere prototypen for potensielle brukere av verktøyet, og det ble invitert til 2,5 timers workshop. 5 møtte opp. Disse representerte 4 kommuner. Det ble gitt innspill på brukeropplevelse, om prototypen imøtekommer behov og om verktøyet passer inn i dagens arbeidsrutiner.
Sluttrapport: Prosessveilederne har skissert hvordan prosjektgruppa kan arbeide videre med prototypen, slik at verktøyet kan realiseres.
Nytteverdi av prosessveiledning fra InnoMed
Det har vært avgjørende at prosessveilederne har hatt styring på prosessen, formidlet trygghet og ledet workshops. Det har vært en verdifull erfaring å ta i bruk metoder for å involvere ledere og ansatte i sykehjem i ulike faser i prosessen. Ved senere prosjekter kan erfaringer med workshops nyttiggjøres.
Hva har prosjektet oppnådd?
Prosessen har resultert i innsikt ved hjelp av dialog med ledere/personell fra flere sykehjem. Dette har vært en forutsetning for utvikling av prototype av digitalt verktøy for smittevern- og antibiotikavisitt. I tillegg har prosessveilederne utarbeidet en sluttrapport, inkludert en handlingsplan, som kan brukes i det videre arbeidet med å realisere det digitale verktøyet.
Erfaringer og læringspunkter
Prosjektgruppa hadde fra før ledet flere prosjekter der metoden smittevern- og antibiotikavisitt i sykehjem er benyttet, og alle disse var evaluert. Vi hadde derfor relativt god kjennskap til forutsetninger og behov i sykehjem. Innsiktsarbeidet initiert av prosessveilederne var likevel nyttig for å få bekreftet eller avkreftet antagelser.
I innsiktsarbeidet kom det opp ideer som prosjektgruppa ikke har diskutert tidligere, inkludert forslag som ikke lar seg realisere. For oss er det nyttig å kjenne til hele spekteret av ønsker, ettersom både muligheter og begrensinger med verktøyet skal presenteres på en troverdig måte i det videre arbeidet.
Vi har fått erfaring med hvordan digital workshop kan gjennomføres; antall deltakere som er tilstrekkelig, hensiktsmessig tidsbruk, hvordan workshop kan organiseres og inndeling i breakoutrooms.
Det å invitere til brukermedvirkning bidrar ikke bare til økt innsikt, men også til legitimitet. Det vil være av verdi i den videre prosessen.
Kontaktinformasjon prosjektleder, Synnøve Sætermo: synnove.saetermo@helgelandssykehuset.no
Andre relevante initiativer
https://www.nrk.no/ostfold/apper-sparer-ansatte-for-en-time-hver-dag-1.17102650
Innovasjonsfinansiering - lokalt
https://www.helgelandssykehuset.no/fag-og-forskning/forskning-og-innovasjon/innovasjonsmidler/
https://www.helse-nord.no/forskning-og-innovasjon/innovasjon/#prosjekter-som-har-fatt-stotte-arkiv
Mulige søknadsområder
https://www.helsedirektoratet.no/tilskudd/Utproving-og-innforing-av-digitale-samhandlingslosninger#regelverk-dette-ma-vaere-med-i-s%C3%B8knaden
Del dine tanker og erfaringer i vårt kommentarfelt
Velkommen til kommentarfeltet. Vi ønsker en god og saklig diskusjon rundt temaet.