.

Prosjekterfaring: Hjemmebasert infusjonsbehandling

Fra november til februar har InnoMed støttet prosjektet "Hjemmebasert infusjonsbehandling". Ved hjelp av en batteridrevet infusjonspumpe (CADD solis) kan intravenøs antibiotika behandling gis mer effektivt, sikkert og presist. Behandlingen tilpasses hver enkelt pasients behov for dose og hyppighet, og åpner for at pasientene kan utskrives fra sykehus tidligere og fullføre antibiotikabehandling hjemme. Hjemmebehandling kan gi større frihet, bedre livskvalitet og helsekompetanse hos pasient og pårørende, noe som kan gi økt trivsel og kortere rekonvalesens.

Sammendrag

Enkelte infeksjonssykdommer krever langvarig intravenøs antibiotikabehandling og pasientene blir ofte innlagt opptil seks uker for intravenøs administrering av antibiotika inntil seks ganger per døgn. Dette er ressurskrevende for avdelingen, tar opp kapasitet ved sengeposten og viktigst av alt, så viser erfaringer at pasientene opplever utfordringer knyttet til langvarige innleggelser. Flere av pasientene i målgruppa har et relativt høyt funksjonsnivå, opplever rask klinisk bedring og kan være i jobb eller studere dersom de får behandling utenfor sykehus. Hjemmebehandling gir derfor rom for mer personlig tilpasning av tjenesten, og større grad av involvering fra pasient og pårørende som igjen vil gi økt frihet, mestring og helsekompetanse. 


OU-programmet i Sykehuset Innlandet (SI) ved Morten Lang-Ree utredet i 2022 muligheten for å utvide bruken av hjemmebasert infusjonsbehandling, og utredningen er forankret hos ledergruppen i SI og i Helsefellesskapet ved samhandlingssjef Sverre Sætre. De var positive til å pilotere et tjenestekonsept, og i lys av dette, så ønsket medisinsk avdeling ved SI Gjøvik å gjennomføre et idéoverføringsprosjekt knyttet til hjemmebasert infusjonsbehandling med antibiotika. 


Prosjektet fikk innvilget tjenesteinnovasjonsmidler fra Helse Sør-Øst, i tillegg fikk prosjektet innvilget prosessveiledning fra InnoMed med oppstart i september 2024, og avslutning våren 2025. Prosessveiledningen har vært veldig lærerik og verdifull, da prosjektleder og prosjektgruppen ikke har gjennomført tilsvarende prosjekter tidligere. Innomed har vært en viktig og avgjørende sparringspartner i prosessen, da de har bistått med rådgivning med tanke på fremdrift, planlegging og gjennomføring av ulike faser i prosjektet. 


Prosjektet har gått fra å tilrettelegge organisasjonen for en ny tjeneste, til å teste ut og implementere hjemmebasert infusjonsbehandling. Det blir videre nødvending å definere rutiner og ansvar, samt løse kartlagte forutsetninger for å realisere pasientforløpet. Det vil bli utarbeidet en plan for pilotering av tjenesten, med rom for evaluering og påfølgende korrigering.


Innledning

Prosjektet “Hjemmebasert infusjonsbehandling” gjennomføres ved medisinsk avdeling ved sykehuset i Gjøvik, i samarbeid med ulike yrkesgrupper innad i sykehuset. I tillegg har flere kommuner i Helsefellesskap Innlandet blitt involvert i arbeidet. Fagutviklingssykepleier Åse Marie Fosnes er prosjektleder, i tett samarbeid med fagutviklingssykepleier Marianne Nordahl-Pedersen. Lokalt er prosjektet forankret hos avdelingssjef Anne Kristine Fagerheim Skaug og avdelingssykepleier Lillian Jensen Mistereggen.


Bakgrunn for prosjektet

Hjemmebehandling med intravenøs antibiotika har en lang tradisjon internasjonalt, og ble først beskrevet i 1974. Etter hvert har metoden blitt tatt i bruk i behandlingen av flere typer infeksjoner og med mange ulike antibiotika. Studier internasjonalt har vist at behandlingsmetoden er sikker og effektiv. I forskningsartikkelen «Hjemmebehandling med intravenøs antibiotika», publisert i Nordisk Tidsskrift for Helseforskning i 2023, presenterte Sørlandet sykehus sine erfaringer med intravenøs hjemmebehandling fra oppstarten i 2016. Her ga 90 % av 175 pasienter uttrykk for svært høy tilfredshet med hjemmebehandlingen, mye grunnet økt frihet og bedre livskvalitet siden de kunne styre dagen mer selv. Muligheten til å sove i egen seng, spise egen mat og være sammen med familien ga også resultater i økt trivsel og kortere rekonvalesens.


Medisinsk avdeling på Gjøvik har mange infeksjonspasienter som mottar intravenøs antibiotikabehandling over en lengre tidsperiode. En del av disse pasientene har et funksjonsnivå som tilsier at de kan reise hjem og få resten av behandlingen der. Hjemmebehandling med CADD solis kan derfor være et godt alternativ, da det gir rom for mer personlig tilpasning av behandlingen, og i større grad involvere pasient og pårørende.  Intravenøs behandling i hjemmet vil gi pasientene muligheten til å opprettholde en noenlunde normal hverdag ved å kunne planlegge og styre dagen sin selv. 


Sykepleiere på sengepost bruker mye tid til utblanding og administrering av antibiotika, opptil seks ganger i døgnet per pasient. Det å kunne administrere antibiotika på CADD pumpe som kan tilpasses med tanke på dose og hyppighet, vil kunne frigjøre tid blant klinisk personell som kan brukes til mer direkte pasientrettet arbeid. Bruk av ferdig blandet antibiotika fra sykehusapoteket ved utreise kan i tillegg avlaste sykepleiere i hjemmetjenesten, heve kvaliteten på produktet og redusere risikoen for feil. 


Oppfølgingsansvaret for pasient vil ligge hos behandlingsansvarlig lege og sykepleier i spesialisthelsetjenesten, men det er nødvendig med et godt samarbeid med kommunal hjemmetjeneste for administrering av medikament, observasjon og oppfølging av pasienten i hjemmet.

 

Prosjektets mål

Hovedmålet med prosjektet er å teste og implementere langvarig intravenøs antibiotikabehandling hjemme. 
•    Delmål 1: Tilrettelegge organisasjonen for ny tjeneste 
•    Delmål 2: Teste ut og evaluere ny tjeneste 
•    Delmål 3: Identifisere nye bruksområder

 

Prosjektets vurdering av innovasjonshøyde

☐ Lokal innovasjon
☐ Regional innovasjon
☐ Nasjonal innovasjon
☐ Internasjonal innovasjon
☒ Implementering av eksisterende innovasjon


Prosjektet er et ideoverføringsprosjekt der det piloteres i egen avdeling, med mål om å implementere i egen helseregion, Sykehuset Innlandet. Erfaringene tilsier at dette er en effektiv og brukervennlig metode, men praksis er noe ulik i de forskjellige helseforetakene med tanke på ansvar, prosedyrer og rutiner. Det er derfor ønskelig med mer utprøving, slik at våre erfaringer sammen med erfaringer fra andre helseforetak, kan danne grunnlag for et nasjonalt pasientforløp, for eksempel knyttet til Helsedirektoratet sin antibiotikaveileder.

 

Hva InnoMed har bistått med

Prosessveiledningen med Innomed startet opp i september 2024 og har i all hovedsak foregått via digitale arbeidsmøter. Det ble utarbeidet en agenda for møtene og gjort avtaler om arbeidsoppgaver og fordeling av disse.  Prosessveileder sørget for at det ble skrevet en oppsummering i etterkant av møtene, i tillegg har det vært meldingsutveksling via mail for å sikre fremdrift i prosjektet.

 

Hvilke aktiviteter har InnoMed bistått med? 

I forbindelse med søknaden om innovasjonsmidler i HSØ, så hadde prosjektet en aktivitetsplan med estimert oppstart i første kvartal 2025. Men i etterkant av innvilgelse av innovasjonsmidler, så ble vi tildelt 200 timer med prosessveiledning fra InnoMed med tanke på planlegging, gjennomføring, implementering og gevinstrealisering av prosjektet. Samarbeidet med InnoMed gjorde at vi kom raskere i gang og i løpet av høsten 2024 foretok vi blant annet en interessentanalyse og arrangert en digital erfaringsutveksling med flere helseforetak, kommune og sykehusapotek. Parallelt så har det blitt innhentet erfaringer, prosedyrer og rutiner fra andre helseforetak som gjennomfører samme type behandling. I etterkant av erfaringsutvekslingen i desember 2024, så ble det besluttet at videre prosessveiledning skulle ta utgangspunkt i en relevant pasientcase og tegne opp et pasientforløp basert på denne. Det skisserte forløpet ble benyttet på en kick-off/workshop i januar/februar 2025, der ulike instanser ble invitert til å dele erfaringer og tanker omkring rammene for et fremtidig pasientforløp og hvilke forutsetninger som må være på plass for å kunne levere tjenesten (fig.1).

 

Fig. 1:

Image

 


Interessent kartlegging
I samarbeidsmøte mellom prosjektgruppen og prosessveileder har det blitt kartlagt interessenter som kan påvirke, bli påvirket av eller som oppfatter at de vil bli påvirket av prosjektets gjennomføring eller resultater. Interessentene ble delt inn i gruppene: primærmålgruppe, bidragsytere, beslutningstakere og påvirkere (fig 2. og 3.). 


Fig 2: 

Image

Fig 3: 

Image

 

Erfaringsutveksling
En rekke sykehus (fig 4) har allerede innført hjemmebasert infusjonsbehandling som et tilbud til pasientene, og det finnes derfor en rekke erfaringer som ble ansett som verdifulle i oppstart av prosjektet. Det ble med bakgrunn i dette besluttet å arrangere en digital erfaringsutveksling i desember 2024, der Innomed skulle fasilitere prosessen. Formålet med erfaringsutvekslingen var å samle og dele erfaringer fra ulike prosjekter. 

Det var deltakere fra Sykehuset i Innlandet, Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN), Oslo Universitetssykehus (OUS), Helseinnovasjonssenteret i Kristiansund, Helse Møre og Romsdal, Sykehuset i Telemark og Østre Toten kommune. Flere aktører var invitert inn, men hadde ikke anledning til å delta.  Punkter som ble diskutert var status for de ulike prosjektene, hvordan tjenesteforløpet var utformet, erfaringer knyttet til samarbeid mellom kommune og spesialisthelsetjenesten, medikamenthåndtering og holdbarhet. I tillegg var det ønskelig med refleksjoner over hva deltakerne skulle ønske de visste før prosjektstart, eller hva de ville gjort annerledes dersom de startet prosjektet nå.


Fig 4: Hjemmebasert infusjonsbehandling 

Image


Dagens pasientforløp
Et av målene med prosjektet var å tilrettelegge organisasjonen for en ny tjeneste, og i den forbindelse så vi behovet for å visualisere dagens pasientforløp. Det opptegnede forløpet fungerte som utgangspunkt for å utarbeide fremtidens pasientforløp for hjemmebasert infusjonsbehandling og identifisere forutsetninger for å kunne levere tjenestene. En pasientcase ble benyttet som utgangspunkt for å kartlegge aktører, ulike trinn og aktiviteter i dagens forløp.  Gjennom et arbeidsmøte med prosjektgruppen og prosessveileder ble det skissert et utkast til dagens pasientforløp ved hjelp av verktøyet Mural (Fig 5). Resultatet dannet en oversiktlig visualisering av pasientforløpet og la grunnlag for å arbeide videre med forløpet i en planlagt kick-off/workshop.

Fig 5: Dagens pasientforløp

Image

 

Kick-off/workshop
Det skisserte pasientforløpet var hovedtema da det ble arrangert en digital kick-off/workshop i februar 2025. Hensikten med samlingen var å forankre prosjektet og involvere ulike aktører, samt å videreutvikle dagens og fremtidens pasientforløp. Det var totalt 19 deltakere med representanter fra medisinsk avdeling og apotekets produksjonsavdeling ved Sykehuset Innlandet, representanter fra behandlingshjelpemidler, ledere og klinisk personell fra 3 kommuner (Gjøvik, Gran og Østre Toten), leder for brukerutvalget og InnoMed. Prosjektgruppen innledet samlingen med en introduksjon til prosjektet, samt en presentasjon av valgt pasientcase og det skisserte pasientforløpet slik det ser ut pr. dags dato. Innomed fasiliterte den videre prosessen der de ulike aktørene kunne komme med innspill, korreksjoner og supplement til hvordan et fremtidig pasientforløp bør se ut.

 

Fremtidens pasientforløp
Gjennom innspill fra workshop og senere arbeidsmøter med prosjektgruppen og prosessveileder, ble fremtidens pasientforløp for hjemmebasert infusjonsbehandling utarbeidet i Mural.  Det endelige forløpet strekker seg fra pasienten ankommer
akuttmottaket til pasienten er ferdigbehandlet med intravenøs antibiotika hjemme. Forløpet inneholder aktører, ulike trinn og aktiviteter, samt når i forløpet de ulike aktivitetene bør gjennomføres for å sikre en god overgang fra sykehusinnleggelse til intravenøs hjemmebehandling (fig 6)

Fig 6: Fremtidig pasientforløp

Image

Gjennom det videre arbeidet med pasientforløp har det blitt identifisert en rekke forutsetninger som må tas stilling til og løses for å kunne levere hjemmebasert infusjonsbehandling på en tilfredsstillende måte. Forutsetningene er delt inn i tre kategorier; behandlingshjelpemidler, sykehus og kommunene (fig 7).

 

Fig 7: Forutsetninger

Image

Nytteverdi av prosessveiledning fra InnoMed

Siden prosjektgruppen hadde lite erfaring med denne type prosjekt, så har prosessveiledning fra Innomed vært uvurderlig. Deres innsikt og støtte har gitt oss viktig kunnskap om planlegging, gjennomføring og progresjon i ulike faser av prosjektet. Det å ha profesjonelle som guider, gir råd og stiller konstruktive spørsmål i de ulike fasene, har vært av stor betydning for fremdrift og resultater. Et annet viktig aspekt har vært prosessveileders kjennskap til ulike verktøy som kan benyttes i visualisering og formidling av resultater på en tydelig og forståelig måte, både for prosjektgruppen og eksterne aktører. For oss som har mottatt prosessveiledningen, så har et slik samarbeid også gitt en personlig vekst og utvikling.


Hva har prosjektet oppnådd?

Prosjektet er et ideoverføringsprosjekt og hovedmålet er å teste ut og implementere pasientbehandling som allerede benyttes i flere helseforetak. Prosessveiledningen fra InnoMed har derfor hovedsakelig konsentrert seg om delmål 1, som omfatter å tilrettelegge organisasjonen for ny tjeneste. For å kunne klargjøre organisasjonen for denne tjenesten, så har det å innhente erfaringer, prosedyrer og rutiner fra andre helseforetak vært et vesentlig punkt og det oppleves at dette har gitt oss mye nyttig informasjon.


Med bakgrunn i at avdelingen ikke var i eie av CADD solis pumper, så ble det brukt prosjektmidler for å anskaffe pumper med tilhørende utstyr til bruk på inneliggende pasienter. I etterkant av anskaffelsen har vi gitt fortløpende opplæring til de ansatte i bruk av pumpen. Vi har etablert et nærere samarbeid med Avdeling for Helseteknologi, Behandlingshjelpemidler. De påpekte en del forutsetninger som må håndteres for god pasientflyt. Dette resulterte blant annet i etablering av et lokalt lager av CADD solis, som gir større fleksibilitet med tanke på å planlegge utreise.
I samarbeid med sykehusfarmasøyt og infeksjonsmedisiner er det utarbeidet en medikamentprotokoll for overføring til CADD pumpene, basert på informasjon og erfaringer fra andre helseforetak.  Det er gjort avtale med sykehusapoteket om at de skal blande antibiotika som kan sendes med pasienten hjem for videre behandling. Et slik samarbeid kan bidra til avlastning for hjemmetjenesten, ved at kvaliteten på produktet ivaretas og risikoen for feil blir mindre.

Et annet viktig arbeid som har blitt gjort er å forankre og involvere prosjektet på kommunenivå.  Vi har fått med oss aktører i noen kommuner og opprettet en arena for samarbeid og opplæring. Men det vil være essensielt for videre testing og implementering, at det innarbeides en god samhandlingsmodell både med kommune og interne instanser.


Erfaringer og læringspunkter

I tidligere prosjekter er det ikke vi som har initiert eller hatt ansvaret for prosessen med å planlegge, kartlegge og samarbeide tett med mange forskjellige aktører. Vi har nå erfart at det å lede et prosjekt, er en helt annen måte å jobbe på enn det vi gjør i det daglige. 


Gjennom prosessveiledningen fra InnoMed, så har vi opplevd at det er til stor nytte å samarbeide med en objektiv part som kan komme med betraktninger, innspill og spørsmål. Det å ha klare rammer for avtaler og oppgaver som skal utføres, har vært av stor betydning for effektiviteten i arbeidet og at involverte parter har hatt utbytte av ulike sesjoner. I prosjektarbeid jobber man gjerne intensivt i perioder, og vi har sett viktigheten av nettopp dette for å skape fremdrift og opprettholde engasjement Det å sette klare tidsfrister har også vært avgjørende for god progresjon, samtidig som vi har sett viktigheten av å være godt forberedt og ha et mål for arbeidsmøtene. 


Vi har i tillegg opparbeidet oss kunnskap og erfaring om visuell formidling, og blitt mer bevisste på hvilken betydning det har for tilhørerne at informasjon presenteres på en strukturert og tydelig måte.  Det å ha stiftet bekjentskap med ulike verktøy for visualisering av budskap og erfaring med å gjennomføre gode workshops, er nyttige læringspunkter vi tar med oss videre i prosjektarbeid.


I starten av prosjektet hadde vi en klar visjon om hva vi ønsket å oppnå, men dette har endret seg i løpet av perioden med prosessveiledning. Innomed har utfordret oss til å være mer presise og konkrete, samtidig som de har veiledet oss til å se prosjektet i en større og mer helhetlig sammenheng enn det vi først tenkte.

Prosjektleders vurdering: “Prosessveiledning fra Innomed har vist oss veien fra å implementere pålagte oppgaver til å faktisk lede et prosjekt i ulike faser.”


Oppsummering og veien videre

Prosessveiledningen med tilhørende aktiviteter har resultert i et fremtidig pasientforløp, som vil bli benyttet som et utgangspunkt for å skriftlig gjøre ansvar og rutiner knyttet til tjenesten. Det skriftlige materialet utarbeides av prosjektgruppen, men vi er avhengig av verifisering og supplement fra aktørene som har en rolle i tjenesten. I tillegg har det blitt kartlagt flere forutsetninger som må ligge til grunn for å kunne realisere fremtidens pasientforløp. Med bakgrunn i dette vil det være nødvendig at det lages en plan sammen med aktørene for hvordan disse forutsetningene skal løses. 


Prosjektet vil gradvis gå over i en ny fase, der målet er å teste ut og evaluere tjenesten. Det vil derfor være hensiktsmessig å gjennomføre en pilot, med en beskrivelse av ulike aktørers roller og ansvar. Forhåpentligvis gir piloten oss informasjon om hvorvidt tjenesten bør implementeres, og hvordan det er mest tjenlig å utføre den. I tillegg vil en evaluering av piloten gi mulighet til å videreutvikle og nyansere det nye pasientforløpet. 


Det kan være vanskelig å vurdere kost-nytte effekten av denne type behandling, men vi håper og tror at det vil gi en gevinst både for pasientene, pårørende og helsevesenet. 

 

Kontaktinformasjon prosjektleder, Åse Marie Fosnes: ase.marie.fosnes@sykehuset-innlandet.no 
 

Del dine tanker og erfaringer i vårt kommentarfelt

Velkommen til kommentarfeltet. Vi ønsker en god og saklig diskusjon rundt temaet.

Navn som vil være synlig over kommentar