Min jordmor, Vestre Viken HD - Drammen sykehus

InnoMed skal bistå prosjektet Min jordmor som har et mål om å tilby gravide en sammenhengende svangerskap, fødsel og barselomsorg.

Gravide, fødende og nybakte familier ønsker kontinuitet i svangerskap, fødsel og barseltid. De ønsker også å være mer delaktige i sin egen svangerskapsoppfølging, fødsel og barselomsorg. En norsk forskningsartikkel fra 2021 viser blant annet at kvinner ønsker å oppleve sammenheng i hele fødselsomsorgen. Det handler både om at det er kjent helsepersonell, men også om samarbeid mellom avdelinger og at de ikke får sprikende informasjon. Man viser også her til at man kan organisere fødselsomsorgen på en slik måte at man har samme jordmor under svangerskapet, fødselen og tiden etterpå. Denne kontinuiteten vil gi en økt følelsesmessig trygghet for kvinnene.

Prosjektet skal prøve ut en ny omsorgsmodell som internasjonalt er kjent som Caseload midwifery. Case load midwifery er et begrep som innebærer at en gruppe jordmødre har omsorg for en gruppe kvinner og deres familie under svangerskap, fødsel og barseltid. Fokuset ligger på den personlige relasjonen og kontinuitet mellom jordmor og den gravide. Et team på 4 jordmødre vil ha ansvar for ca. 150 gravide gjennom svangerskap, fødsel og barseltid. De vil jobbe i en fire ukers turnus med beredskapsvakter hjemme og de følger kvinnene inn på sykehuset når de skal føde. 

Hovedmål:

  • Å tilby gravide en sammenhengende svangerskap, fødsel og barselomsorg
  • Ha et attraktivt fødetilbud for kvinner
  • Beholde og rekruttere jordmødre til Drammen sykehus
  • Økt samarbeid mellom spesialist - og primærhelsetjenesten

 

Prosjektet er et samarbeid mellom Drammen sykehus (VVHF) og Drammen kommune.

 

InnoMed skal bistå prosjektet med å gjøre innsiktsarbeid, strukturere forankringen med fagnivået i sykehus og kommune, sikre fastlegeinvolvering, samt starte å skissere tilpasset norsk forløp.