.

Prosjekterfaring: Min Jordmor

Fra august 2024 til januar 2025 har InnoMed støttet prosjektet "Min Jordmor". Prosjektet har som mål å tilby gravide en helhetlig omsorg gjennom svangerskap, fødsel og barseltid, med fokus på personlig relasjon og kontinuitet mellom jordmor og den gravide. Dette innebærer at en gruppe jordmødre tar vare på en gruppe kvinner og deres familier gjennom hele prosessen. Målet er å skape et attraktivt fødetilbud som "utvisker" overganger mellom kommunehelsetjenesten og sykehuset. Prosjektet ønsker også å gjøre arbeidsplassen attraktiv for jordmødre og styrke samarbeidet mellom spesialist- og primærhelsetjenesten ved å gi ansatte oppgaver på begge forvaltningsnivåene.

Sammendrag

  • Drammen VVHF og Drammen kommune står som eier av prosjektet; Drammen sykehus er samarbeidspartner.  
  • Prosjektet fikk også noe støtte fra InnoMed høsten 2023. 
  • Etter planen skal Min jordmor piloteres fra januar 2025.

 

Innledning

Bakgrunn for prosjektet


Prosjektet mottok prosessveiledning i 2023 for å se på gevinster og fikk tegnet logo og designet et pasientforløp. "Min jordmor" søkte en ny runde med prosessveiledning fra InnoMed i fjor og startet opp samarbeidet fra august. I år trengte prosjektet videre prosessveiledning når de nå skulle over i pilotfase. Ansvarlige parter for prosjektet er Marieke Claessen avd sjef, føden Drammen VVHF og Inger Øverland, virksomhetsleder forebyggende Helsetjenester 0-100, Drammen kommune.

 

Utfordringsbildet

Gravide, fødende og nybakte familier ønsker kontinuitet i svangerskap, fødsel og barseltid. De ønsker også å være mer delaktige i sin egen svangerskapsoppfølging og fødsel og barselomsorg. 
En norsk forskningsartikkel fra 2021 viser blant annet at kvinner ønsker å oppleve sammenheng i hele fødselsomsorgen. Det handler både om at det er kjent helsepersonell, men også om samarbeid mellom avdelinger og at de ikke får sprikende informasjon. Man viser også her til at man kan organisere fødselsomsorgen på en slik måte at man har samme jordmor under svangerskapet, fødselen og tiden etterpå. Denne kontinuiteten vil gi en økt følelsesmessig trygghet for kvinnene. (1) 


I Norge er det i dag jordmormangel ved de fleste fødeavdelinger. Nye arbeidsmetoder kan være avgjørende for å rekruttere og beholde jordmødre på fødeavdelingene. 


I den forbindelse ønsker vi derfor å prøve ut en ny omsorgsmodell som internasjonalt er kjent som Caseload midwifery. Vi har valgt å kalle prosjektet Min jordmor. Case load midwifery er et begrep som innebærer at en gruppe jordmødre har omsorg for en gruppe kvinner og deres familie under svangerskap, fødsel og barseltid. Fokuset ligger på den personlige relasjonen og kontinuitet mellom jordmor og den gravide.


Denne omsorgsformen er forsket på internasjonalt og viser gode resultater når der gjelder pasientsikkerhet og trivsel hos jordmødrene. 


Danmark har i flere år organisert deler av sin fødselsomsorg etter «kjent jordmor» prinsippet med gode resultater. Sverige påbegynte i 2018 et prosjekt som heter Min barnmorska ved Karolinska sykehus i Stockholm. Prosjektet har gradvis økt i omfang og er nå en permanent og viktig del av deres tilbud. 

 

Brukergruppen i prosjektet

Vi er pr i dag en kvinneklinikk med høy kompetanse på gravide med risikosvangerskap, samt oppfølging av kvinner med fødselsangst. Vi har også særlig fokus på flerkulturelle kvinner av en jordmor i samarbeid med prosjektet flerkulturell Doula. 


Med et prosjekt som Min Jordmor har vi en mulighet til å tenke nytt og helhetlig. Vi vet at fødende og nye familier ønsker kontinuitet og de ønsker medbestemmelse i svangerskapsoppfølging, fødsel og barseltid. Vi vet også at jordmødre etterspør nye arbeidsmetoder med fokus på kontinuitet og helhetlig oppfølging. 
I et pasientsikkerhetsperspektiv er kontinuitet overlegent. Å kjenne til den gravides bakgrunnshistorie, både medisinsk og psykologisk faktorer, reduserer risikoen for misforståelser og uheldige hendelser. Med dette prosjektet vil vi blant annet vise hvordan vi kan minimere antall jordmødre man møter i løpet av graviditet, fødsel og barseltid slik at Min jordmor blir en realitet. 


Pasientgruppen omfattes av gravide som er bosatt i Drammen kommune og ønsker å føde på Drammen sykehus.


Modell for organisering av Min jordmor ved Drammen sykehus og Drammen kommune

Ved oppstart av et prosjekt med tilsvarende organisering ønsker vi å starte i en bydel som  følger opp mange av våre gravide i svangerskapet. Jordmor ved Konnerud helsestasjon har ansvar for ca. 150 gravide pr år og vil således kunne være en passende bydel å starte et slikt samarbeid med. Gravide som tilhører denne helsestasjonen har forholdsvis kort reisevei til helsestasjon og sykehus. 

 

Svangerskapsoppfølging:

●    Svangerskapskontroller med en av jordmødrene i teamet
●    Tidlig UL og rutine UL foregår på sykehuset som tidligere
●    Samarbeid mellom kommunen og sykehus ved oppfølging av kvinner med risikosvangerskap

 

Fødsel:

●    Jordmødrene dekker vaktberedskap hele døgnet 24/7
●    Vaktturnus utarbeides for teamet med fire jordmødre
●    Den gravide tar kontakt med vaktjordmor ved fødselsstart
●    Jordmor kan evt. reise hjem for kontroll i latens fase. 
●    Jordmor følger/møter kvinnen på sykehuset og har ansvar for kvinnen i fødsel
●    Jordmor vil evt. bli avløst av neste beredskapsjordmor

 

Barsel:

●    Barseloppholdet på sykehuset vil varere fra 6-48 timer etter behov
●    1-2 hjemmebesøk med PKU, ammeveiledning m.m.
●    Barselrådgiving også pr telefon eller via videokonsultasjon
●    Etterkontroll etter 4 uker med kontroll av sting og samtale om fødsel med forløsende jordmor
●    Etterkontroll etter 8 uker med samtale, bekkenbunnskontroll og prevensjonsveiledning

 

Prosjektet har stor overføringsverdi til andre kommuner og sykehus som ønsker å levere helhetlige tilbud til gravide, attraktive arbeidsplasser til jordmødre og sikre en effektiv oppfølging på tvers av kommune og sykehus.

 

Prosjektets mål

Prosjektet ønsket bistand til å systematisere prosjektplanleggingen og veiledning i bruk og prioritering av ulike verktøy når de skal i gang med å implementere prosjektet.
Hensikten er å tilby kvinner en omsorgsform som innebærer at de ivaretas av en jordmor eller en gruppe jordmødre gjennom svangerskap, fødsel og barseltid. Målet er:
●    Å tilby gravide en sammenhengende svangerskap, fødsel og barselomsorg. 
●    Ha et attraktivt fødetilbud for kvinner
●    Beholde og rekruttere jordmødre til Drammen sykehus
●    Evaluere omsorgsformen i forhold til pasientsikkerhet, hvordan jordmødre opplever å jobbe slik, samt gjøre en helseøkonomisk analyse av omsorgsformen i regi av et forskningsprosjekt. 
    

 

Hva InnoMed har bistått med

Prosjektet har jobbet etter designmetodikk hvor InnoMed har bistått i de innledende fasene:

På bakgrunn av en endring i prosjektmandatet gjort av styringsgruppen ved Drammen sykehus i mars, måtte prosjektet gå en ny runde på etablering og organisering med kommunen for å sikre ivaretakelse av nytt mandat som innebefattet to fremfor ett team og en større pasientgruppe. Dette resulterte i at den initielle prosjektplanen ble forsinket og oppstart av pilot, som skulle vært i august, ble utsatt til 2025. 

 

Hvilke aktiviteter har InnoMed bistått med? 

InnoMed har i prosjektperioden bistått på følgende områder:

  • Utarbeidet skisse for pasientforløp og satt dette opp mot tradisjonelt pasientforløp. Dette ble gjort for å etablere et omforent bilde av tjenesten samt å tydeliggjøre verdiskapningen tjenesten vil kunne gi.
  • Utarbeidet prosjektplan for prosjektets neste fase: Pilotfasen
  • Utarbeidet kommunikasjon rundt tjenesten til gravide som skal deles på kommunens og sykehusets nettsider.

Pasientforløp for gravide i Min jordmor vs tradisjonelt forløp 
En kartlegging og utforsking av uidentifiserte gevinster

Image
.


Kommunikasjon til gravide som skal deles på kommunens og sykehusets nettsider
Formidling av hva tjenesten er og hvordan den fungerer utarbeidet av InnoMed.
 

Image
.
Image
.

 

InnoMed sin vurdering: 

InnoMed har bistått “Min jordmor” med kommunikasjonsmateriell som var nødvendig for å kunne starte søknadsprosessen for gravide samt en felles kommunikasjon med kommunen. Der bidro InnoMed med kompetanseoverføring til kommunens tjenestedesigner. 


InnoMed har også utarbeidet prosjektplan for kommende fase som er i tråd med prosjektleders behov for å kunne sikre god struktur.


I oppstart utarbeidet InnoMed en skisse på pasientflyt i Min jordmor sett opp mot tradisjonell oppfølging. Arbeidet bidro til å forene prosjektgruppen rundt hva tjenesten skulle være og hva som skulle differensiere fra tradisjonell oppfølging.

 

Kontaktinformasjon til prosjektleder, Hilde Finstad: sbolhi@vestreviken.no 

Del dine tanker og erfaringer i vårt kommentarfelt

Velkommen til kommentarfeltet. Vi ønsker en god og saklig diskusjon rundt temaet.

Navn som vil være synlig over kommentar