Ikon

Prosjekterfaring: Trygg barsel ved tidlig hjemreise

Fra april 2024 til mars 2025 har InnoMed støttet prosjektet "Trygg barsel ved tidlig hjemreise". Prosjektet har som mål å utvikle et tjenestetilbud ved tidlig hjemreise der brukeren er i sentrum, og med glidende overganger mellom omsorgsnivåene for økt opplevelse av trygghet etter hjemreise.

Sammendrag

Barselomsorgen er et delt ansvar mellom primær- og spesialisthelsetjenesten. I Sør-Rogaland har brukerne i liten grad mulighet til å velge ulike tjenestetilbud innen barselomsorgen. I fellesskap ønsket vi å utvikle et tjenestetilbud for de mødrene som kan velge tidlig hjemreise fra barsel, her forstått som hjemreise innen 24 timer etter barnets fødsel. Tidlig hjemreise forutsetter at både mor og barn er friske. Målet er at de tilbys en helsetjeneste som gir trygghet og er likeverdig med et barselopphold for friske mødre med friske barn.

 

Prosjektet er et samhandlingsprosjekt mellom Stavanger kommune og Kvinneklinikken, Stavanger universitetssjukehus (SUS). Virksomheter som deltar i samhandlingsprosjektet: Jordmortjenesten og helsestasjonstjenesten i Stavanger kommune og Kvinneklinikken, Stavanger Legevakt, Samhandlingsavdelingen SUS med praksiskonsulenter (jordmor og lege), Barneavdelingen SUS, ledelsen ved Kvinneklinikken og brukerrepresentant. Kvinneklinikken, SUS er prosjekteier. Prosjektleder: Signe Egenberg, forskningsjordmor SUS.

 

Barn og unge er en av de prioriterte pasientgruppene i Helsefellesskapet i Sør-Rogaland, og i Tjenestemodellgruppen for Barn og unge legger vekt på overgangene mellom kommunene og spesialisthelsetjenesten, slik at tjenestene kan fremstå som helthetlige og samlet. Det er et mål å finne gode løsninger tilpasset behov og forutsetninger for denne målgruppen i Sør-Rogaland. 

 

Vi har fått prosessveiledning fra InnoMed fra oktober 23-mars 24, og fra april 24-mars 25. Nytteverdien av prosessveiledningen har primært vært å holde seg nært til prosjektets mål og hensikt. InnoMed har hjulpet oss til å skaffe innsikt før vi kunne definere mulige løsninger. Ved InnoMeds hjelp har vi hatt en god og konstruktiv dialog gjennom hele prosessen, med god fremdrift. InnoMeds konsulenter har bidratt til en god atmosfære i prosjektgruppen. InnoMed har hjulpet oss til å beskrive tjenesten litt utenfra og med tydeligere begrunnelser for beslutninger som tas. Vi tror neppe at vi hadde kommet såpass langt uten prosessveiledning fra InnoMed.

 

 

Per dags dato er planen videre i prosjektet som følger:

  • Vi har fortsatt pilotprosjekt til midt juni

  • I denne perioden vurderes det å endre pilotprosjektet noe, ved å inkludere flere brukere som reiser hjem fra barsel på 1.dag etter fødsel, og samtidig tilby dem «hjemmebesøk» hos Jordmortjenesten for samtale og nyfødtscreening, i stedet for å besøke dem hjemme. Dette vil i så fall være tidsbesparende og kunne inkludere flere av de aktuelle brukerne

  • Vi har en ambisjon om å gjennomføre totalt 6-8 brukerintervjuer med mødre som har reist hjem tidlig (har så langt hatt 2 intervjuer)

  • Vi vil fortsette med den anonyme spørreundersøkelsen 6 uker etter fødsel til mødre som har benyttet seg av tilbudet i pilotprosjektet 

  • Vi vil sende ut anonymt spørreskjema til ansatte som har deltatt i prosjektet i kommunehelsetjenesten, Stavanger kommune og på Kvinneklinikken, SUS

  • Vi vil gjennomføre sluttevaluering 4.september med hele prosjektgruppen, og oppsummere ny innsikt og læring fra prosjektet for videreutvikling av tjenestetilbudet for nye familier

 


Hvordan og når InnoMed har bistått med prosessveiledning. 

Å skulle utvikle/endre et tjenestetilbud krever nytenkning. Dialogen i prosjektet har vist at det tar tid å bli så trygge på hverandre at det også blir satt ord på også sterke motforestillinger. Vi har innenfor de ulike tjenestene ulik forståelse av både behov for endring, nasjonale føringer og mulighetsrom. Vi trenger fortsatt prosessveiledning for å bevare en god dialog og søke en felles situasjonsforståelse for alle de berørte virksomhetene. Det er viktig at alle de ulike samarbeidspartnerne beholder eierskap til prosessen og prosjektet.


Vår ambisjon - med hjelp av prosessveiledning fra InnoMed - er å utvikle et tjenestetilbud ved tidlig hjemreise der brukeren er i sentrum, og med glidende overganger mellom omsorgsnivåene for økt opplevelse av trygghet etter hjemreise. Vi har erfart at prosessveiledning har hjulpet oss i dialogen, også når kjente utfordringer knyttet til drift i primær- og spesialisthelsetjenesten kan overskygge målet om en helsetjeneste i tråd med brukernes uttrykte behov.

 

Innledning

Bakgrunn for prosjektet

Beskrivelse av utfordringsbildet

«Sykehusoppholdets varighet tilpasses kvinnen og den nyfødtes behov. Vurderingen skal gjøres i samråd med kvinnen. Hjemreise forutsetter et organisert barseltilbud på hjemstedet» (ref: Rapport fra Helse Stavanger (2017).

 

Vi vet for lite om hvilke faktorer som er avgjørende for at familier med nyfødte barn kan oppleve trygghet etter tidlig hjemreise fra barselavdelingen. Dette ønsker vi å finne ut ved hjelp av aktuelle brukergrupper i Helse Stavanger og i nært samarbeid mellom primær- og spesialisthelsetjenesten. I rapporten “Uønskede hendelser under svangerskap, fødsel og barseltid. Læringsnotat fra Meldeordningen” oktober 2014 står det; Hver enkelt fødeinstitusjon må etablere kvalitetssikrede systemer som garanterer oppfølging av barselkvinner som har behov for oppfølging etter utskrivning fra barsel, jamfør Nytt liv og trygg barseltid for familien, hvor det heter «Det skal være enkelt for barselkvinnen å ta kontakt med helsetjenesten. Hun bør ha mulighet til å henvende seg direkte til den eller dem som skal følge opp henne og barnet, uten timeavtale». Kontinuitet i omsorgen mellom ulike nivåer i helsetjenesten er blant samhandlingsreformens intensjoner.


Ifølge Helsedirektoratets rapport «Tilgang på og behov for jordmødre», har det over tid blitt gitt øremerkede tilskudd for å styrke jordmortjenesten i kommunen, tilsvarende 70% økning i jordmor-årsverk fra 2015-2020. En styrket kommunejordmortjeneste vil ifølge Helsedirektoratet kunne avlaste spesialisthelsetjenesten og følgetjenesten.


I rapporten «Fremtidig barseltjeneste i Helse Stavanger», forfattet av representanter for Kvinneklinikken, Stavanger universitetssjukehus og datert desember 2017, skrev arbeidsgruppen bl.a: Barselretningslinjen anbefaler «at sykehusoppholdets varighet tilpasses kvinnen og den nyfødtes behov. Vurderingen skal gjøres i samråd med kvinnen. Hjemreise forutsetter et organisert barseltilbud på hjemstedet». Hvis en ønsker at kvinnene skal reise tidligere hjem enn dagens praksis må kommunene overta flere av oppgavene som i dag gjøres på barselpostene. 


I jan 2020 ble kommunene Rennesøy, Finnøy og Stavanger slått sammen til storkommunen Stavanger. Ny folkehelsestrategi er vedtatt for hele kommunen i Stavanger formannskap og Stavanger kommunestyre i 2023. I den nye folkehelsestrategien står det bl.a: Stavanger er en kommune med økende sosiale helseforskjeller. Sosiale ulikheter i barneårene kan bidra til helseforskjeller og svakere tilknytning til skole og arbeidsliv. Det er derfor viktig å rette innsatsen mot barn og unges oppvekstsvilkår, og legge til rette for gode bo- og nærmiljøer.


Målgruppen i dette prosjektet er familier der mor og barn begge er friske og kan reise hjem innen 24 timer etter fødselen. I tråd med loven om pasient- og brukerrettigheter skal helsetjenesten legge til rette for at pasienter kan ta et selvstendig ansvar og fatte beslutninger på et informert grunnlag. En frisk barselkvinne med et barn født til termin er ikke ensbetydende med at det ikke er behov for omsorg og hjelp. De aller fleste familier med nyfødte barn har behov for oppfølging, råd og veiledning i sine nye roller.

 

Beskrivelse av pasientgrupper jf. nasjonal helse- og samhandlingsplan

Pasientgruppen er friske mødre med friske nyfødte, der mor har et ønsker om tidlig hjemreise.

 

Beskrivelse ab prosjektets organisering og samhandling mellom kommune og sykehus

Samhandlingsavdelingen SUS med praksiskonsulenter (jordmor og lege) har vært sentrale i dette prosjektet. I tillegg har prosjektet følgende samarbeidspartnere: Jordmortjenesten, Stavanger kommune, Helsestasjonstjenesten, Stavanger kommune, Ledere, Helse og omsorg, Stavanger kommune, Stavanger Legevakt, Barneavdelingen SUS, Barselavdelingene SUS, Brukerrepresentant KK, Ledere ved Kvinneklinikken, Prosjektledelse v/forskningsjordmor

 

Beskrivelse av prosjektets overføringsverdi regionalt nasjonalt

Pilotprosjektet pågår, og vi kan ennå ikke beskrive prosjektets overføringsverdi verken regionalt eller nasjonalt. Vi vil oppsummere prosjektet i september 2025, og vil dele en sluttrapport til kommunene i helseforetakets nedslagsfelt samt InnoMed.

 

Prosjektets mål

Målet for prosjektet er å kartlegge hva som i størst grad bidrar til trygghet og faglig forsvarlighet ved tidlig hjemreise etter fødsel, hvor stort behovet er for en mer differensiert barselomsorg og hvilket mulighetsrom som finnes. Forutsatt felles forståelse og målsetning i prosjektgruppen, vil vi pilotere en endring av helsetjenestetilbudet som ivaretar behovet for trygghet og faglig forsvarlighet ved en mer differensiert barselomsorg. Det er en forutsetning for prosjektet at brukeren står i sentrum i utvikling av nye tjenestetilbud. Vi har en brukerrepresentant i prosjektgruppen, og brukerne har vært hørt både i forkant av pilotprosjektet og etter tidlig hjemreise.

 

Prosjektets vurdering av innovasjonshøyde

Definisjon av «innovasjonshøyde»: Innovasjonshøyde er et mål på i hvor stor grad prosjektets teknologi og/eller løsninger er innovative sammenliknet med beste kommersielt tilgjengelige løsninger

  • Lokal innovasjon

  • Regional innovasjon

  • Nasjonal innovasjon

  • Internasjonal innovasjon

  • Implementering av eksisterende innovasjon 

 

Prosjektets viktigste konkrete resultater:

  • opprettelse av en barselpoliklinikk på SUS 

  • opplæring på blodprøvetaking til nyfødtscreening for større fleksibilitet ift hjemreise etter at barnet har fylt 48 timer

  • etablert prosjektsamarbeid på Trygg barseltid med Stavanger kommune

  • elektronisk, anonym spørreundersøkelse til gravide og nybakte mødre i Helse Stavanger, der resultatene blir brukt i masteroppgaver for 2 jordmorstudenter og 2 helsesykepleiestudenter

  • Vi har fått et brukerpanel på Kvinneklinikken SUS, og en av brukerrepresentantene er med i prosjektgruppen 

 

 

Hva InnoMed har bistått med

Nytteverdien av prosessveiledningen har primært vært å holde seg nært til prosjektets mål og hensikt. InnoMed har hjulpet oss til å skaffe innsikt før vi kunne definere mulige løsninger. Ved InnoMeds hjelp har vi hatt en god og konstruktiv dialog gjennom hele prosessen, med god fremdrift. InnoMeds konsulenter har bidratt til en god atmosfære i prosjektgruppen. InnoMed har hjulpet oss til å beskrive tjenesten litt utenfra og med tydeligere begrunnelser for beslutninger som tas. Vi tror neppe at vi hadde kommet såpass langt uten prosessveiledning fra InnoMed.

Image
Image

 

 

Hvilke aktiviteter har InnoMed bistått med? 

InnoMed har bidratt både med planlegging, gjennomføring og oppsummering av møtene med prosjektgruppen. De har ved hjelp av KS sitt Veikart for tjenesteinnovasjon, gitt prosessveiledningen en veldig tjenlig struktur.

 

I perioden oktober 2023 til dags dato har InnoMed bidratt med prosessveiledning. Samhandlingsavdelingen SUS med praksiskonsulenter (jordmor og lege) har vært sentrale i dette prosjektet. I tillegg har prosjektet følgende samarbeidspartnere: Jordmortjenesten, Stavanger kommune, Helsestasjonstjenesten, Stavanger kommune, Ledere, Helse og omsorg, Stavanger kommune, Stavanger Legevakt, Barneavdelingen SUS, Barselavdelingene SUS, Brukerrepresentant KK, Ledere ved Kvinneklinikken, Prosjektledelse v/forskningsjordmor

 

Nytteverdi av prosessveiledning fra InnoMed

«For meg som prosjektleder, har nytteverdien av prosessveiledningen primært vært å holde seg nært til prosjektets mål og hensikt. InnoMed har hjulpet oss til å skaffe innsikt før vi kunne definere mulige løsninger. Ved InnoMeds hjelp har vi hatt en god og konstruktiv dialog gjennom hele prosessen, med god fremdrift. InnoMeds konsulenter har bidratt til en god atmosfære i prosjektgruppen. InnoMed har hjulpet oss til å beskrive tjenesten litt utenfra og med tydeligere begrunnelser for beslutninger som tas. Vi tror neppe at vi hadde kommet såpass langt uten prosessveiledning fra InnoMed.

 

Å ha med en tredjepart (InnoMed) som ikke er praktisk eller emosjonelt involvert i selve tjenesten eller en egen agenda for prosjektet, har skapt et rom for dialog som ellers hadde vært vanskelig.»

 

 

Erfaringer og læringspunkter

Prosjektet har et tilbud til de friskeste mødrene med friske nyfødte. Disse kvinnene har ifølge kommunejordmortjenesten og helsestasjonen ikke det største behovet for tett oppfølging og hjemmebesøk, og det har derfor vært utfordrende å skulle prioritere denne gruppen fremfor mer sårbare brukere.

Prosjektleders vurdering: «Som prosjektgruppe har vi lært mye om prosessarbeid fra InnoMed sin prosessveiledning. Det har blitt tydelig at vi ikke gjorde gode nok avklaringer fra start ift hva som var utgangspunktet for prosjektet, særlig med tanke på definisjonen av tidlig hjemreise. Og at vi har hatt ulike forventninger til prosjektet. Vi oppnådde derfor ikke felles forståelse av om og hvordan piloten kunne endres underveis.»

 

Sitater fra brukerintervjuer med mødre som reiste tidlig hjem.

"Jeg hadde valgt å reise tidlig hjem igjen dersom jeg får flere barn"

 

"Jeg ville ikke reist tidlig hjem som førstegangsfødende, men som flergangsfødende har tilbudet vært gull verdt!"

 

"Man slapper ikke veldig av på barselhotellet. Det sommer folk inn hele døgnet" 

 

"Mulighet for hjemmebesøk og nyfødtscreening hjemme gjorde tilbudet om å reise tidlig hjem mer attraktivt, men jeg hadde nok reist tidlig uansett" 

 

 

Oppsummering og veien videre 

  • Vi har fortsatt pilotprosjekt til midt juni 25

  • I denne perioden vurderes det å endre pilotprosjektet noe, ved å inkludere flere brukere som reiser hjem fra barsel på 1.dag etter fødsel, og samtidig tilby dem «hjemmebesøk» hos Jordmortjenesten for samtale og nyfødtscreening, i stedet for å besøke dem hjemme. Dette vil i så fall være tidsbesparende og kunne inkludere flere av de aktuelle brukerne

  • Vi har en ambisjon om å gjennomføre totalt 6-8 brukerintervjuer med mødre som har reist hjem tidlig (har så langt hatt 2 intervjuer)

  • Vi vil fortsette med den anonyme spørreundersøkelsen 6 uker etter fødsel til mødre som har benyttet seg av tilbudet i pilotprosjektet 

  • Vi vil sende ut anonymt spørreskjema til ansatte som har deltatt i prosjektet i kommunehelsetjenesten, Stavanger kommune og på Kvinneklinikken, SUS

  • Vi vil gjennomføre sluttevaluering 4.september med hele prosjektgruppen, og oppsummere ny innsikt og læring fra prosjektet for videreutvikling av tjenestetilbudet for nye familier


 

Kontaktinformasjon til prosjektleder Signe Egenberg, forskningsjordmor SUS: signeegenberg@gmail.com