Dynamisk analysemodell som beslutningsstøtte for oppgavedeling mellom sykehusapotek og avdelinger på sykehus

Dynamisk analysemodell som et verktøy for beslutningsstøtte for oppgavedeling mellom sykehusapotek Nord HF og avdelinger på sykehuset.

Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN) er i ferd med å bygge et nytt sykehus kalt Nye UNN Narvik (NUN). En viktig del av deres visjon er å oppnå fleksibel bruk av ressurser, inkludert plass, utstyr og helsepersonell. For å støtte dette målet har sykehuset samarbeidet med InnoMed for å utvikle en dynamisk analysemodell som kan brukes som beslutningsstøtte når det gjelder oppgavedeling. 

Om prosjektet

Image
NUN

Bilde: Nye UNN Narvik. Perspektiv fra nord. Illustrasjon: Arkitema

NUN er det primære sykehuset for innbyggere i Ofoten og deler av Midt-Troms, og det betjener et pasientgrunnlag på omtrent 30 000 innbyggere. Planen er å flytte inn i det nye sykehuset i september 2024. NUN vil samlokalisere ulike helsetjenester, inkludert somatikk, rusbehandling, avhengighetsmedisin og psykisk helsevern, under samme tak. I tillegg vil Sykehusapotek Nord, avdeling Narvik, som for øyeblikket kun fungerer som et lager, utvides med produksjonskapasitet, publikumsseksjon og lagerfasiliteter. Dette åpner muligheter for oppgavedeling mellom farmasøyter, apotekteknikere og sykepleiere på sengepostene.

UNN Narvik ønsket støtte til å lage en dynamisk analysemodell som et verktøy for beslutningsstøtte for oppgavedeling mellom sykehusapotek Nord HF og avdelinger på sykehuset.


InnoMed hentet verdifull innsikt og inspirasjon fra tidligere pilotprosjekter utført ved Stavanger sykehus og Farmasitun på OUS (Oslo universitetssykehus). Disse pilotene involverte farmasøyter og apotekteknikere i håndtering av legemidler, der de delvis overtok ansvaret for legemiddelhåndteringen. Ved Stavanger Sykehus ble det anslått at en spesialsykepleier brukte omtrent 20% av arbeidstiden på å forberede legemidler til pasientene. Pilotprosjektet hadde som mål å vurdere fordelene ved å la apotekpersonell bistå spesialsykepleierne på intensivavdelingen med forberedelse av medikamenter. Resultatene fra pilotprosjektet i Stavanger viste at det ble frigjort 770 timer på intensivavdelingen og 691 timer på nyfødtintensiv avdeling i tidsrommet fra januar til juni 2019.

 

OUS og Sykehusapotekene samarbeidet om å utvikle konseptet Farmasitun, som er et sentralt plassert lokale dedikert til spesialisert legemiddelhåndtering i sykehusmiljøet. I 2022 gjennomførte de en pilot av Farmasitun ved Radiumhospitalet, og dette pilotprosjektet har ført til positive resultater, inkludert forbedret kvalitet i legemiddelhåndteringen, noe frigjøring av tid i klinikkene og verdifulle erfaringer som vil bidra til videreutviklingen av Farmasitun ved Nye OUS [1]

 

InnoMed har hatt et nært samarbeid med NUN og Sykehusapotek Nord i dette prosjektet. Utgangspunktet for samarbeidet var følgende hypotese: "Hvis oppgavene på sengeposten fordeles fra apotekteknikere, kan NUN oppnå kostnadsreduksjoner, økt pasientsikkerhet og frigjort tid for sykepleierne».

 

For å undersøke denne hypotesen utarbeidet teamet fra InnoMed en analysemodell som vurderte kostnadene og tidsbruken. Vi utviklet en dynamisk analysemodell som baserte seg på dfaktiske kostnader og mulige bemanningsmodeller. Modellen gir et beslutningsgrunnlag basert på grundig tallmateriale og kan simulere forventede kostnader og gevinster ved ulike oppgavedelingsstrategier mellom farmasøyter, apotekteknikere og sykepleiere.

 

Modellen tar utgangspunkt i tre scenarier:

  1. Sykepleierne håndterer medikamenter på sengeposten, inkludert dosettlegging og utblanding av medisiner.
  2. Innleide apotekteknikere overtar medikamenthåndteringen på sengeposten, inkludert dosettlegging og utblanding av medisiner.
  3. Medisinblanding utføres på apoteket, og dosettlegging håndteres av innleide apotekteknikere på sengeposten.

 

Målet med modellen var å lage en modell som er dynamisk og kan tilpasses over tid. Modellen er utformet for enkel tilpasning, og det er tilgjengelig en brukermanual som gir veiledning om hvordan den kan brukes. Bemerk at tallene som ligger inne i modellen nå kun er eksempler, og ikke representerer faktiske data fra NUN eller Sykehusapotekene.

Image
NUN

 

Tilgang på kostnadsmodell og brukermanual: Modellen kan brukes av alle som ønsker beslutningsstøtte for oppgavedeling mellom sykehusapotek og avdelinger på sykehus. Det er vedlagt en brukermanual som trinnvis viser hvordan excel-modellen kan brukes. Her kan en selv legge inn data, og resultatene vil endre seg i dashboardet. Inneliggende tall med tanke på medisiner er kun eksempeltall, og representerer ikke reelle tall fra Sykehuset i Narvik.

Kostnadsmodell: se vedlagt fil.

Brukermanual: se vedlagt fil.

 

[1] Oslo Univeritetssykehus (2023). Farmasitun. Lenke til mer informasjon finner du her

Last ned dokumenter