psykisk helse

Prosjekterfaring: Ung Arena+

I perioden april til juli 2024 har prosjektet "Ung Arena +" mottatt støtte fra InnoMed. Prosjekt startet i september 2021 med det oppdrag om å "utvikle og pilotere en modell som integrerer kommunale tjenester, spesialisthelsetjenester og ev. andre velferdstjenester og frivillige i et felles lavterskeltilbud for unge/unge voksne (13-25 år) med psykiske problemer og/eller rus.

Innledning 

Bakgrunn for prosjektet 

Prosjektet Ung Arena+ er et nyskapende samhandlingsprosjekt mellom Tønsberg kommune og Sykehuset i Vestfold HF (SIV HF). Prosjektet er forankret i Helsefellesskapet i Vestfold, basert på erkjennelsen av at dagens tjenestetilbud ikke favner målgruppa unge og unge voksne med psykiske problemer og/eller rus. Hjelpen settes inn for sent og tjenestene oppfattes som fragmenterte og ukoordinerte. Prosjektet har blitt ledet av prosjektleder fra Sykehuset i Vestfold, Kari Marthinsen. Prosjektet har samlet inn kunnskap og statistikk om lokale forhold for å sikre felles forståelse for nåsituasjonen og å identifisere smertepunkter og mulige gevinster. Undersøkelsene viser blant annet at Tønsberg kommune er signifikant dårligere enn både lands- og fylkesgjennomsnittet når det gjelder å ha prøvd rusmidler, og trendene er økende. Tønsberg ligger også over landsgjennomsnittet når det gjelder antall unge uføre og i antall fastlegekontaker for psykiske lidelser. Det er også et høyt antall kontakter til BUP. Ved å innføre et lavterskeltilbud som Ung Arena+ ønsker man å bidra til å gi et bedre tilbud til de pasientene som har et reelt behov for spesialisthelsetjenesten og føre til kortere ventetider både for pasientene som fortsatt skal behandles via BUP og for de pasientene som nå kan benytte seg av lavterskeltilbudet til Ung Arena+. Hensikten med prosjektet har vært å utvikle en modell for samhandling mee barn og unge i risikosonen for å utvikle psykiske helse- og rusproblemer. I den forbindelse ble flere eksisterende modeller kartlagt og vurdet, både internasjonalt som Head Space (Danmark, Australia), Jigsaw (Irland) og nasjonalt som Ung Arena. Tiltaket har tatt utgangspunkt i Ung Arena-modellen som er et kunnskapsbasert, kommunalt lavterskeltilbud som er etablert blant annet i Oslo kommune. Ung Arena+ har videreutviklet dette til et felles, integrert tilbud fra kommune- og spesialisthelsetjenesten. Prosjektet er ikke kjent med at det er gjennomført en fellestjeneste av slik art tidligere, og ser stor overføringsverdi til andre regioner.  

 

Prosjektets mål

Prosjektets mål er å utvikle og pilotere en modell som integrerer kommunale tjenester, spesialisthelsetjenester og evt. andre velferdstjenester og frivillige i et felles lavterskeltilbud for unge / unge voksne (13-25 år) med psykiske problemer og/eller rus. Hensikten er å imøtekomme unges behov for helhet, oversikt og egenkontroll i sitt møte med helse- / sosiale tjenester, forebygge videre utvikling av psykiske- og/eller rusproblemer, samt initiere tidlig intervensjon fra spesialisthelsetjenesten ved behov. Prosjektet ønsker også å få ned ventetiden til de tyngre forløpene som har et reelt behov for tjenestene til BUP ved å tilby et lavterskeltilbud til deler av pasientene som nå blir henvist til BUP, samt å arbeide forebyggende for å hindre de tyngre forløpene. 

 

Prosjektets vurdering av innovasjonshøyde 

Prosjektet er inspirert av en kjent modell - Ung Arena, som er en ren kommunal modell. Vi bygger på felles kunnskapsgrunnlag (fra Orygen i Australia og World Economic Forum) og har videreutviklet modellen fra å være en ren kommunal tjeneste til å bli en integrert tjeneste der vi alle spiller på samme lag. Ungdom, erfaringskonsulenter, fagfolk både fra kommune og sykehus og frivillighetssektoren. Vi er også inspirert av lavterskelteamet i Tromsø og Barn og unges helsetjeneste i Møre og Romsdal. Men - vi har satt sammen en modell som vi ikke er kjent med finnes andre steder i Norge og mener derfor det er en nasjonal innovasjon.  

 

Hva har InnoMed bistått med? 

Innomed har bistått prosjektet med rådgivning og sparring knyttet til gevinstrealisering. Primært har Innomed bistått prosjektet med å gjennomgå og vurdere eksisterende gevinstplan, samt sette opp en handlingsplan for gevinstrealisering når prosjektet nå skal i gang med å måle og rapportere på gevinstene i pilotperioden frem til mars 2026. Prosjektleder Kari Marthinsen fra Sykehuset i Vestfold har stått for oppfølgingen av Innomed fra prosjektets side, ettersom prosjektet gikk over i drift mars 2024 og prosjektriggen rundt prosjektet er derfor minimal. Fordi prosjektleder går av med pensjon i sommer har det vært viktig å få på plass en handlingsplan for gevinstrealisering som ny prosjektleder kan ta over når den personen er på plass utover høsten, og det er dette som har vært Innomeds viktigste bidrag for Ung Arena+ i denne omgang. 

Image
handlingsplan for gevinstrealisering
Image
handlingsplan for gevinstrealisering 2

Hensikten med handlingsplanen har vært todelt, først å få en oversikt over hvordan prosjektets gevinstrealiseringsplan ser ut når man legger den ut i tid for å kunne gjøre eventuelle justeringer i måling og rapporteringsregime som er lagt opp i gevinstrealiseringsplanen.  

 

Nytteverdi av prosessveiledning fra InnoMed 

Prosjektleders vurdering: “Det har vært veldig fint å få gevinstrealiseringsplanen visualisert og tydeliggjort i form av handlingsplanen for gevinstrealisert. Det aller viktigste har likevel vært å få kvalitetssikret gevinstrealiseringsplanen og få innspill utenfra, det har vært det mest nyttige ved å jobbe med InnoMed. Som prosjektleder har jeg ikke hatt mange å sparre med rundt gevinster så det har vært svært nyttig å få en vurdering av eksperter på gevinster utenfra for å sikre at vi har en god plan for gevinstrealisering nå som prosjektet går over i drift”.

 

Hva har prosjektet oppnådd? 

Prosjektet har akkurat gått over i drift og vil begynne å måle gevinster nå. Det er utviklet mange gevinsthypoteser, samt utarbeidet nullpunkt der det er mulig, beskrivelse og metodikk for å måle gevinstene og satt mål for disse gevinstene. Det er ikke realisert noen gevinster så tidlig i driftsperioden, men prosjektet har stor tro på at piloten som nå er i drift vil gi store gevinster. 

 

Erfaringer og læringspunkter 

InnoMed sin vurdering: “Det har vært flere interessante aspekter ved å jobbe med UngArena+. Først og fremst har det vært imponerende å se hva de har fått til når det gjelder en tjeneste i drift som er et samhandligsprosjekt mellom kommune- og spesialisthelsetjenesten. Prosjektet treffer en viktig målgruppe som er sårbare unge og unge voksne, og har en modell som på sikt kan prøves ut også i andre kommuner og regioner. For det andre har det vært et veldig intensivt prosjekt der det har vært inspirerende å se hva man kan få til på kort tid som InnoMed rådgivere”.

 

Oppsummering og veien videre

Ung Arena+ åpnet 5 mars og er offisielt i drift, kjerneteamet som har jobbet med prosjektet følger dermed ikke prosjektet like tett lenger, og frekvensen på møtepunkter er justert ned. Dagens prosjektleder, Kari Marthinsen, går av med pensjon i sommer, det jobbes med å få på plass en ny prosjektleder fra Sykehuset i Vestfolds side som vil ha hovedansvaret for oppfølgingen av Ung Arena+ videre, inkludert å ta i bruk handlingsplanen for gevinster og sikre at prosjektet måler og rapporterer på gevinster i hele pilotperioden. Prosjektet har finansiering til drift av tjenesten til mars 2026 og vil bruke tiden frem til dette til å måle og rapportere gevinstene og gjøre justeringer i tjenesten for å best treffe brukernes behov. Målet er at Ung Arena+ skal levere på sine målsettinger, realisere gevinstene i gevinstrealiseringsplanen og dermed kunne bli en permanent tjeneste for unge også etter mars 2026.  

 

Kontaktinformasjon prosjektleder, Kari Marthinsen: kari.marthinsen@siv.no 

Del dine tanker og erfaringer i vårt kommentarfelt

Velkommen til kommentarfeltet. Vi ønsker en god og saklig diskusjon rundt temaet.

Navn som vil være synlig over kommentar

Relatert innhold