bilde

InnoMed gir støtte til nye prosjekter i årets siste tildelingsrunde

Etter den siste tildelingsrunden for året har hele ti prosjekter blitt tildelt prosessveiledning fra InnoMed. Av disse er syv nye og spennende prosjekter, mens tre videreføres fra tidligere tildelingsrunder. Du kan lese mer om hvert av disse prosjektene her.

Nye prosjekter

TransCare (Farsund kommune)

Hovedmålet med prosjektet er å implementere teknologiassistert helseomsorg mellom ulike forvaltnings- og omsorgsnivåer. Prosjektet ønsker å tilby fjernovervåking av dagliglivets aktiviteter, vitale tegn og medisinering. I tillegg vil avanserte analyser bli utført for å hjelpe helsepersonell med å identifisere situasjoner som kan føre til reinnleggelse. Etter utskrivning vil TransCare også gi personlige anbefalinger for å støtte pasientene i deres rehabilitering og behandling.

Med andre ord ønsker prosjektet å pilotere nye pasientforløp der pasienter får digitale korttidsopphold hjemme i stedet for på institusjon. Målet er også å tilby denne løsningen som en overgang fra korttidsopphold til hjemmetjeneste, slik at pasientene kan sendes hjem tidligere. TransCare er en del av EU-prosjektet “Transforming Health and Care systems”.

Kontaktperson: Anne Camilla Gabrielsen -  camilla.gabrielsen@farsund.kommune.no

 

Integrert ettervern innen rusfeltet som omfatter brukerstyrte plasser (Helse Sør-Øst RHF)

Integrert ettervern omhandler å forbedre dagens rusbehandlingstilbud for pasienter som har behov for omfattende, langvarige og koordinerte helse- og omsorgstjenester. Brukerorganisasjonene har over tid etterspurt en bedre koordinering av de samlede tilbudene til disse pasientgruppene. Arbeidet vil bestå av å lage en beskrivelse av elementene i et god koordinert og helhetlig rusbehandlingstilbud på tvers av forvaltningsnivå og sektorer. Tilbudet skal bygge på felles forståelse av ansvar- og oppgavefordeling og inneholde noen felleselementer selv om det enkelte pasientforløp vil kunne variere i innretning og omfang.

Kontaktperson: Frode Bie -  frode.bie@helse-sorost.no 

 

Hjemmebasert infusjonsbehandling (Sykehuset Innlandet HF)

Ved hjelp av en batteridrevet infusjonspumpe (CADD solis) kan intravenøs antibiotika behandling gis mer effektivt, sikkert og presist. Pumpene kobles til ferdige løsninger fra apoteket, som kan heve kvaliteten på produktet, redusere risiko for feil og avlaste sykepleierne. Behandlingen tilpasses hver enkelt pasients behov for dose og hyppighet, og åpner for at pasientene kan utskrives fra sykehus tidligere og fullføre antibiotikabehandling hjemme. Hjemmebehandling kan gi større frihet, bedre livskvalitet og helsekompetanse hos pasient og pårørende, noe som kan gi økt trivsel og kortere rekonvalesens. Bruke av CADD solis pumpen, vil frigjøre tid blant klinisk personell som kan brukes til direkte pasientrettet arbeid, samt færre liggedøgn og bedre kapasitet ved sengepost. 

Kontaktperson: Åse Marie Fosnes -  ase.marie.fosnes@sykehuset-innlandet.no

 

Helhetlig pasientforløp fra hjem til hjem for akutt syke (Helsefellesskapet i Norde Trøndelag)

Prosjektet er et samhandlingsprosjekt mellom Helse Nord-Trøndelag og kommunene i Nordre del av Trøndelag, med Helsefelleskapet som eier. Akutt syke mennesker i Nordre Trøndelag skal oppleve pasientforløpet som helhetlig ved å få en positiv brukeropplevelse gjennom riktig behandling til riktig tid og sted, og god samhandling og informasjonsflyt mellom aktørene. Prosjektet har som mål om å:

  • Arbeide strukturert i Helsefellesskapet for å løse de 12 fremhevede utfordringene som ble kartlagt i fase II av Fremragende akuttmottak. Løsningene skal implementeres i kommunene i Nordre Trøndelag og Helse Nord-Trøndelag, med lokale tilpasninger.
  • Forsterke og/eller utvikle nye arbeidsformer som sikrer optimal pasientlogistikk, med spesielt fokus på løsninger som avklarer pasientene tidlig i pasientforløpet, reduserer samlet forbruk av helsepersonell, samt fremmer digitalisering.
  • Bidra til at aktørene i Helsefelleskapet blir gode på kontinuerlig forbedring og utvikle metode for forbedringsarbeid.
     

Kontaktperson: Janicke Vatn -  janicke.vatn@helse-nordtrondelag.no

 

Etablere felles tjeneste om "DHO" i samarbeid med UNN og kommunene (Universitetssykehuset Nord-Norge og Kvænangen kommune) 

Prosjektet bygger på spredningsprosjekt for digital hjemmeoppfølging (DHO) mellom UNN og kommunene i Nord-Troms. Kommunene har allerede DHO-løsninger fra Dignio, mens UNN mangler en egen løsning. Målet nå er å etablere en felles løsning for DHO som forbedrer samhandling, utnytter personell bedre og reduserer sykehusinnleggelser. Prosjektet skal legge grunnlaget for varig drift av digitale løsninger og samhandlingsmodeller. Tiltak inkluderer fire aktiviteter: kartlegging av eksisterende løsninger, anskaffelse av ny teknologi, etablering av digitale senger/virtuelle avdelinger og utredning av felles respons- og kompetansetjeneste, samt utvikling av rutiner for samhandling og pasientoppfølging i tre konkrete forløp.

Kontaktperson: Anne-Sofie Pedersen -  anne.pedersen@kvanangen.kommune.no

 

Felles plattform for utvikling av sammenhengende tjenester (Universitetssykehuset Nord-Norge og Narvik kommue)

Hensikten med prosjektet er å utarbeide og teste et konsept for en interorganisatorisk struktur mellom UNN Narvik og Narvik kommune. Ambisjonen er å utvikle en mer enhetlig samhandlings- og samarbeidskultur. Dette skal bidra til at pasienter med sammensatte og komplekse behov, samt deres pårørende, opplever pasientforløpene som mer helhetlige, personsentrerte og godt koordinerte. Prosjektet bygger videre på partenes felles samhandlingsprosjekt som ble avsluttet våren 2024. Anbefalingen fra dette prosjektet var blant annet å etablere en interorganisatorisk struktur som kan være en permanent pådriver og koordinator for videre utvikling av sammenhengende tjenester.

Kontaktperson: Lars Rye -  lars.rye@unn.no

 

Teknologi for mer bærekraftig legevakttjeneste i distriktene (Sauda kommune)

Prosjektets mål er å bruke teknologi for å styrke samarbeidet mellom legevaktene i Sauda og Suldal kommuner og spesialisthelsetjenesten i Haugesund. Målet er å utvikle en pilotlegevaktordning for interkommunalt samarbeid, der teknologi samler kommunenes ressurser samtidig som kvaliteten på legevakttjenestene opprettholdes. Dette inkluderer kartlegging av legevakttilbud, utvikling av teknologibaserte modeller for interkommunalt samarbeid, gjennomføring av et pilotprosjekt for å teste teknologiske løsninger, samt evaluering av tjenestekvaliteten gjennom følgeforskning. I tillegg er målet å styrke samarbeidet med spesialisthelsetjenesten (Helse Fonna) ved hjelp av teknologi innen sårbehandling, med mulighet for utvidelser til andre områder for å redusere lange reiseveier til Haugesund. 

Kontaktperson: Sabine Otoo-Rød -  sabine.otto.rod@sauda.kommune.no

 

Videreførte prosjekter

DHO Helgeland (Brønnøy kommune)

Du kan lese om prosjektet her

Kontaktperson: Eva Slettevoll -  eva.slettevoll@digihelgeland.no

 

Trygg barseltid ved tidlig hjemreise (Stavanger universitetssykehus)

Du kan lese om prosjektet her

Kontaktperson: Signe Egenberg -  signeegenberg@gmail.com 

 

Habilitering for barn og unge i "Barn og unges helsetjeneste" (Helse Vest RHF)

Du kan lese om prosjektets tidligere faser her

I forlengelsen av prosjektet er målet nå å utvikle et ekstra forløp: Habilitering for barn og unge. Ved å etablere et nettverk for samordning mellom lokale prosjektledere i helseforetakene, skal man organisere lokale prosjektgrupper som vil utvikle samhandlingsforløp innen habiliteringstjenestene. Målet er å skape relativt like samhandlingsforløp på tvers av helseforetakene, som kan implementeres i alle kommuner i Helse Vest. Gjennom prosjektet vil vi sikre at barn og unge med funksjonsnedsettelser får riktig hjelp fra passende tjenester, og at tiltakene fra de ulike tjenestene er samordnet for å oppleves som et helhetlig tilbud for barnet/ungdommen og deres familie. Vi vil også sørge for at personalet som jobber med barn og unge har god kjennskap til hverandre, og at det er tydelig hvem som kan hjelpe med hva. Som samhandlingsreformen sier, må vi gi barn og unge med vansker «rett behandling – på rett sted – til rett tid». 

Kontaktperson: Linn Vik Indrebø -  linn.vik.indrebo@helse-bergen.no 

 

Ønsker du å søke prosessveiledning fra InnoMed til ditt prosjekt? Les mer om InnoMed og prosessveiledning her